Връщане на Qualcomm-базирани телефони от гроба с MiFlash

  • This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.

aleksigov

Потребител
20 Юли 2017
3
0
1
50
#41
Заповядай в чата на Телеграм! Адреса го има тук на форума. Инсталираш приложението на Телеграм от Гугъл ПлейСтор-а и цъкваш върху адреса.
Там има много опитни колеги с твоя телефон и ще ти помогнат стъпка по стъпка. Процедурата не е лесна и не може да се обясни в един постинг тук.
 

aleksigov

Потребител
20 Юли 2017
3
0
1
50
#42
Заповядай в чата на Телеграм! Адреса го има тук на форума. Инсталираш приложението на Телеграм от Гугъл ПлейСтор-а и цъкваш върху адреса.
Там има много опитни колеги с твоя телефон и ще ти помогнат стъпка по стъпка. Процедурата не е лесна и не може да се обясни в един постинг тук.
ВНИМАНИЕ !!! Ръководството е напълно експериментално и го правите на Ваша отговорност ! Няма да бъда отговорен, ако някой не го е прочел стъпка по стъпка и в резултат на това е превърнал телефона си от полу-тухла в истинска тухла! Също така, не нося отговорност, ако в следствие на използването на това ръководство сте загубили гаранцията на телефона си!

Първо малко суха теория: подобно на Mediatek, Qualcomm също са реализирали „задна вратичка“, през която може да бъде налят съответния софтуер за съответния телефон в ситуация, когато съдържанието на флаш паметта на телефона е било изтрито или повредено по един или друг начин. Настоящото ръководство разглежда тази задна вратичка по начина, по който е реализирана в телефоните на Xiaomi. Ако паметта на телефона е била изтрита, при закачване на телефона към компютъра, в Device Manager в Windows се появява устройство с идентификатор QHSUSB_BULK (или QHUSB_BULK). Това устройство представлява сериен порт, реализиран на хардуерно ниво, през който с подходящия софтуер може рома да бъде качен на телефона, като при този вид флашване освен него се качва и всичко останало (bootloader, таблица на партишъните и т.н.).

Първото нещо, което трябва да направите, ако телефона Ви не тръгва, е да го закачите на компютъра и да проверите дали излиза в Device Manager. Ако излиза, значи можете да продължите по-нататък с четенето на това ръководство. Ако обаче не излиза, това значи, че има някаква повреда по хардуера и това ръководство няма да Ви помогне, в този случай трябва да се обърнете към сервиз.

Неща, които ще трябват:
- MiFlash, за предпочитане последната версия: http://bigota.d.miui.com/tools/MiPhone20151028.exe
Нова версия (само за 64 битови версии на WIndows): MiFlash 20160401
- fastboot ROM за телефона (без значение дали е китайски, глобален, стабилен или седмичен) оттук: Xiaomi MIUI Official Forum
- Windows 7 или по-късна, за предпочитане 64 битова версия. По-добре не пробвайте на Windows XP или по-ранна, MiFlash започва да дъни грешки от липсващи библиотеки.

1. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се изключи Windows Driver Signature Enforcement. Това е вградената в Windows проверка за подписани драйвери. Когато е включена, драйвер, който не е цифрово подписан, не може да бъде инсталиран. Ето как става това при различните версии на Windows:
При Windows 7
При Windows 8/8.1
При Windows 10
Тази стъпка е задължителна, защото без нея не може да бъде инсталиран драйвера на устройството QHSUSB_BULK, който не е подписан цифрово.

2. Сваляте и инсталирате последната версия на MiFlash, както и сваляте fastboot ROM за телефона и го разархивирате в папка по Ваш избор.

3. Закачате телефона към компютъра и отивате в Device Manager, за да видите как излиза. Ако се вижда като QHSUSB_BULK, тогава цъкате с десния бутон на мишката на него и избирате Update driver, след това му давате да го намери автоматично. Ако това стане както трябва, телефона ще се появи като:
Qualcomm HS-USB 9008 - когато bootloader-а на телефона го няма.
Qualcomm HS-USB 9006 - когато bootloader-а на телефона си е там, но останалата част от съдържанието на флаша е била повредена.
Тук е момента да спомена, че предната стъпка е задължителна от гледна точна на това да бъде инсталиран правилния драйвер, тъй като той идва точно с MiFlash и не присъства в база драйвери на Windows.

4. Когато драйвера за серийния порт е инсталиран, отваряте MiFlash и натискате бутона Refresh. Телефона ще се появи в списъка, но вместо fastboot ID-то, което обикновено се вижда, ще видите името на порта (примерно COM4 или COM10). След това натискате бутона Browse и посочвате папката images, която се намира в папката, където сте разархивирали рома за телефона. Посочва се точно тази папка, а не тази със скриптовете, защото точно тя съдържа необходимите файлове за флашване през серийния порт, в този режим на флашване скриптовете не се ползват. След като сте я избрали, натискате бутона Flash.

5. MiFlash ще флашне най-напред bootloader-а и таблицата с партишъните, след което телефона ще се рестартира сам. Ако по някое време MiFlash започне да отброява секунди, това значи, че първата фаза на процеса е завършила, но няма да продължи, защото ако отидете в Device Manager, ще видите, че номера и вида на порта е бил сменен - от Qualcomm HS-USB 9008 порта е станал Qualcomm HS-USB 9006 и примерно ако преди е бил COM5, сега е станал COM6. В момента, в който MiFlash започне да отброява време, спирате програмата, разкачате телефона от компютъра, след това го закачате пак, стартирате отново MiFlash, избирате с Browse бутона пак папката images, натискате Refresh, за да излезе телефона (този път ще го видите като нещо подобно на \\usbdevice\.......) и натискате Flash. Ще започне наливането на съдържанието на партишъните, като процеса отнема около 120-130 секунди. Когато видите съобщението Operation complete successfully, това значи че процеса е приключил. Включването на телефона след това става със задържане на Power бутона за десетина секунди, след което ще видите Mi логото.

Update: изглежда Xiaomi са започнали подмяна на всички fastboot ромове на Qualcomm-базираните си телефони с такива, поддържащи новия FireHose протокол. Познават се по това, че файла с програматора съдържа firehose в името си. Ако има такъв файл в комплекта (обикновено се казва prog_emmc_firehose_XXXX.mbn), то рома е от новите. Разликата при него е, че телефона не се рестартира в 9006 режим, а цялото съдържание се налива в 9008 режима. Процеса отнема между 200 и 300 секунди, след което ще видите съобщението Operation complete successfully.

Неща, за които трябва да внимавате:
1. MiFlash не се погажда никак с пътища до папката с рома, съдържащи символи, различни от латиница и интервали. Ако MiFlash започне да Ви дъни грешки, че еди-кой-си файл не е намерен, значи точно това е причината. За препоръчване е, ако имате дял D на диска, да разархивирате папката с fastboot ROM-а точно там, за да избегнете подобни конфликти.
2. Винаги проверявайте какво имате в Device Manager. Серийния порт трябва да излиза с Qualcomm в името. Възможно е името започва с ReLink или Marshall London. Това се случва обикновено когато проверката Windows Driver Signature Enforcement не е била изключена, така че рестартирате Windows, изключвате проверката, след това деинсталирате драйвера на порта и слагате този с Qualcomm в името си.
3. За предпочитане е процедурата да се изпълнява на 64 битова версия на Windows, тъй като на 32 битовите версии често се случва процедурата да застине на едно положение със съобщение "Receiving hello packet"... и дотам.
 

aleksigov

Потребител
20 Юли 2017
3
0
1
50
#43
Здравейте ! Опитвам се да се опрявя с един redmi note 3 pro .Телефона е на 6 месеца и последно имаше проблем с разговорите ,набираш те те чуват ти-не пак набираш 1-2 пъти и се свързваш. Реших да му сменя ROM . Не ми се чакаше за официално отключване и минах на този метод EDL mode from fastboot mode следвайки инструкциите от тук:[DEVICE TEAM] Flash (Unbrick) Redmi Note 3(SD) with Locked Bootloader - All ROMS - Redmi Note 3 - Xiaomi MIUI Official Forum .Новия ROM се флашна но не работи камерата и не разпознава SIM картата. Ъпдейтна се до miui 8 и там пак същото състояние без промяна.Пробвах по посочения от Филип метод но нещо не се получава някъде греша . Като го закача за PC на Device Manager се появява като REDMI устройство ,вкарвам го в фастбоот и го свързвам към PC активирам edl.cmd и се появява вече като
Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 (COM8). Отварям MiFlash зареждам адреса на ROM папка images ,Refresh появява се телефона че е COM8 натискам Flash и поява да се флашва НО не се рестартира а продължава да се флашва и се флашва ъспешно само че състоянието му е същото неработеща SIM и камера .Пробвах да го изключа като почне да отброява секундите пак нещо не се получава .Извинявам се за дългия пост искам да опиша по -подробно ситуацията ,Моля ако някой има идея да помогне
 

Vass

Модератор
Staff Member
Модератор
1 Февруари 2015
189
44
28
54
#44
Причините може да са най-различни. От чисто механически - пробва се с друг кабел (примерно с ЕДЛ кабел, вместо влизане в ЕДЛ режим с команди), на друг УСБ порт и т.н. до софтуерни - драйвери, версия на МиФлаш и други...
При такива случаи се пробва задължително с китайски стабилен ром - оригинален за всеки Ми-телефон. Пробва се и отключване на телефона по официален път, за да може да се флашва и в режим фастбуут. Проверява се състоянието на МиАкаунт-а - стар, нов - как стои телефонът там... И още куп подобни възможности има. Неслучайно по-горе пиша, че при подобни проблеми помощ може да се търси и в Телеграм чата.
 
Top Bottom